Detta har hänt...

Goder afton!

Då börjar allvaret imorrn då. Första introdagen. Kommer verkligen bli spännande! Dock kommer jag vara död tisdag morgon när jag ska upp för-mig-för-tillfället väldigt tidigt. Efter att ha jobbat kväll imorrn. Har aldrig förstått det där med vården, jobba kväll och sedan dag dagen efter. Är ju superdåligt. Trodde dessutom att dom satt en lag om 12 timmars dygnsvila, men det verkar inte gälla. Eller så lyckas dom smita undan, fixar och trixar så det stämmer. 

Jaja, helgen har i alla fall varit lugn och väldigt vanlig. Typ tacos, spatserande på stan (visserligen i gamla stan vilket är lite trevligare än vanligt), film, städning, storhandling och långa sköna Selmut-promenader. I Gamla Stan blev det en Ben & Jerrys-glass igen. :) Dock i en betydligt mindre och oflådigare version denna gång. Men den var supergod ändå. Med hemmagjord, sådär lite seg strut. Mmm! Testa det alla eventuella Stockhomsbesökare. Måste göra en lista snart på alla måsten här. Börjar ju bli några stycken nu. Annars blev jag lite besviken över att jag inte hittade någon sådan där mysig, rolig, personlig affär, som jag var ute efter såhär i presenttider. Måste gå dit snart igen och undersöka vidare, är ju större än man tror och som en labyrint med alla smala gator som slingrar sig in överallt. Hur kommer man ens in med en ambulans eller brandbil där?

Sedan var vi ju som sagt och kollade på den där lägenheten, oj oj oj där behövdes renovering. Kändes som en direkt tripp till ett tvåstjärningt hotell i Sofia eller kanske nån liten spansk förort. Nej, det var kanske elakt, den hade ju sin charm, så med lite renovering så skulle den säkert vara beboelig. Och med lite möbler från de senaste decenniet i alla fall. Men som tur var ringde J till sin kusin och det visade sig att hon tänkt hyra ut sin lägenhet. Så om vi har tur och allt klaffar så får vi bo där ett tag. Tills vi hittar något eget! Suuuuuuuuuuuuuuuperskönt! :)

Ha det fint! Kram kram


IDA: Nu får du allt ta och skaffa en egen blogg, kan ju inte hålla på och skriva åt dig såhär! Lasse Berghagen ja, det är coolt! Då är nog mamma grymt avis. :) Igår påpekade Jonas efter att en person just klivit av T-banan, att jag suttit brevid Hanna Ahlström eller vad hon heter. Hon är skådespelare. Var med i "Blomstertider". Har du sett det förresten? Kolla på www.tv4.se annars. Tror det är din grej, bara du bortser från huvudrollsinnehavaren. :)
Är det second hand-klänning igen eller? Du måste ju komma hit och kolla finns ju massa second hand, iofs är det mesta ganska dyrt men det finns säkert billigare ställen nånstans också. Kan du/ni inte komma redan i början på augusti då? Typ tisdagen efter du kommit hem? Selmut du vet!! ;) Hmm.. pärlplattor. Nja, låter ju väldigt kreativt och så. Säkert mycket meditativt, men i dagsläget har jag inte riktigt tid... Tyvärr. Jobbar på att få mer tid över. Får återkomma då. :) Kram kram

Kolla in denna!


[OFFICIAL] Michael Jackson Dance Tribute - STOCKHOLM


http://www.youtube.com/watch?v=lVJVRywgmYM

Grymt!


Fullt upp!

Oj, det har varit fullt upp den senaste tiden. Har tänkt skriva flera gånger, men har aldrig passat. Så nu finns det risk för en lång blogg...

Vi har bland annat varit till Hagaparken en sväng, det var en skön kontrast till storstadshetsen. Konstaterade att man man fick det där lugnet inom sig, som man känner betydligt oftare hemma. Det känns som att andetagen blir djupare, man känner sig piggare och det är helt omöjligt att gå fort. Man går bara omkring och häpnar över allt fint i naturen. Tystheten som bara störs av sus och fågelkvitter.

       


Vickans nya lägga!

 
1700-talets högvakt



Tyvärr upptäckte vi även där att det finns en hel del fästingar. Förstår inte, för i början hittade vi inga, måste ha kommit igång nu eller nåt. När alla börjar vallfärda ut i skärgården på semestern och drar med sig dem hem kanske. Såg att en enda fästing lägger flera tusen ägg. Snacka om effektiv spridning. Usch, dom är verkligen inget roligt inslag här nere. Fick man skippa dom vore det värt sjukt enormt mycket. Men tyvärr får man bara paranoida sig vidare och spendera kvällarna med kammning.

J:s farmor har vart här på besök och Jullan likaså. Det var trevligt! Jag och Jullan var på en hel del shopping och två kvällar var vi in till Gamla Stan och Skeppsholmen och gick omkring. Köpte den största och mäktigaste glassen jag i alla fall ätit, på Ben & Jerrys. En hyfsad kaloribomb, så tur det blev mycket promenerande. ;) 

                          

Vackra vackra stad!


Sedan har jag fått ett jobb, bara som vikarie men det är ju en bra början. Nästan mitt tidigare drömjobb (barnmorska), förutom att det nu blev som undersköterska. Men, jag är såå nöjd! Tack J:s pappa. :) Börjar intro. nästa vecka. Hoppas bara vi hittar någon lösning med Selma då, när det blir så långa dagar. :S

Vi har varit på Gröna Lund där J och Julia åkte bl.a. "Insane". Tydligen var det himla kul att åka den! Usch, innan jag skulle utsätta mig själv för något sånt. Lustiga huset och de där "nästan för barn"-tunnlarna/tågen är mer min grej. ;) Annars är det väldigt mysigt där, speciellt och trångt, men en särskild atmosfär. Var sjukt länge sedan jag var där sist.



I kändistävlingen står det numera 16-12 till mig, tror jag. Då har jag i alla fall räknat snällt...  
(Till Ida: Nej, då har inte räknat med "hon, rödhåriga tjejen från idol" och massa fler som jag bara varit 90 % säker på. Exempel: Erik Hassle, Emilia, "Fråga Olle", Björn Hellberg, Sanna Bråding, Johan Palm, Annika Ljungberg eller vad hon heter... Nöjd? ;) Ska höra av mig om jag ser honom, dock går jag inte direkt och spanar så man missar nog en hel del. Är bara när man råkar titta upp, eller åker T-bana typ. Bor han ens i Stockholm?)

Och Britney, TYVÄRR var detta det närmaste man kom henne. Scengrejerna och hennes minibuss utanför Grand Hotel där hon bor. :( Är RIKTIGT utomordentligt sur på mig själv, att jag inte fixade biljetter i tid. Visste dock inte att "hajarna" var så dumma så dom köpte upp biljetter fast det inte ens var sån stor efterfrågan. Har ju ingen chans mot dom, och sen säljer dom till ockerpriser. Grr... Funderar starkt på att fixa en resa till USA (ett av mina res-mål) och se slutet av turnen där, slå två flugor i en smäll liksom. Men J har ju ingen mer semester tyvärr... :(

  

Har den senaste tiden lidit av en stor abstinens över att "göra något". Känner mig så rastlös, särskilt när man blev sjuk mitt i J:s semester och inte kunde göra något. Och all tid över går åt till att leta bostäder. Snart måste vi köpa en bostadsrätt, så vi får ta det lugnt nån gång! Nåja, dessutom har jag lidit av svår hemlängtan, förmodligen ihophörande med abstinensen. Allt är så mycket enklare där uppe, men på samma gång, inte lika kul (FÖR OSS). Och tråkiga jobb, för att inte säga inga jobb (FÖR OSS). Och jag trivs så grymt bra här! Om man bara kunde känna lite lugn med boende och på så sätt bli lite mer hemmastadd, så skulle nog allt kännas perfekt faktiskt. Åh ja, bostadsrätt, det lockar! Vi får se. Tar i alla fall en oerhörd tid att gå igenom allt som kommer ut och se vad som passar en själv.

Ikväll kommer tjejen som vi hyr av, så det blir första gången vi träffar henne. Spännande! Och imorrn ska vi och kolla på en lägenhet. Som dock var dyr, men det är ju alltid det i andra hand. Dom passar på! Fattar dock inte att dom vågar ta sådana överpriser med tanke på att man i efterhand kan anmäla dom och begära tillbaka det man betalat över den marknadsmässiga hyran, plus ränta. Men vem orkar det i och för sig? Ockerpriser, det är ett ord man fått lära sig här nere.

Nej nu måste jag verkligen gå ut med Selmut, ha det bra, kram kram.

Britneyhysteri!

Tjabba!

Det råder en aningen febril Britney-hysteri i staden. Jag och J hade ju tänkt gå idag, men lyckades inte få tag på några biljetter med humant pris. Vi var iaf förbi och kikade läget, är ju så nära att gå dit. Det var helt sjukt mycket folk! Och förmodligen var Gina Tricot huvudsponsor för evenemanget... ;) Vi tänkte att man kanske skulle kunna få tag på några biljetter utanför, men gav snabbt upp tanken. Det stod flera mindre behagliga människor med skyltar om att de ville köpa biljetter, så de var eftertraktade. Sedan kom nån här och var och viftade i ansiktet med en hemma-utskriven biljett och undrade om man ville köpa. Men njaaa...

Så vi kikade ett tag på baksidan istället i hopp om att få se en skymt av "tjejen". Men hon dök inte upp, hade såklart kommit dit tidigare. Men tänk nånstans där inne var hon, mindre än 100 meter ifrån oss. :)


Britney där inne någonstans...   


Med hela sitt pick och pack.

Sedan såg jag Jennie Widegren från Bounce. 9-8 till mig i min och J:s kändistävling.

Och några meter därifrån hajade jag till över en person med väldigt blekt hår, vilket var Danny. Bredvid stod också frisör-Bobby och Mattias, samt hon rödhåriga tjejen som åkte ut innan idol-finalerna började. J såg bara Mattias först, de andra såg han då jag sa till, så jag tycker att det står 12-9 till mig nu. Visst!? ;)

Så några kändisar fick vi iaf se. Inte för att de räknas som kändisar om man frågar J. :)



På vägen hem fick jag retas lite med J, eftersom Mattias är sååå fin och har sååå skön röst (www.myspace.com/dmasoul). ;) Vill bara påpeka att jag inte är ett EMD-fan. Gillar bara M:et.

Får se om vi fixar några biljetter till Britney imorrn istället. Hade väldigt gärna sett henne, men biljetterna är så sjukt dyra och eftertraktade. Plus att Pussycat Dolls som skulle vara med och jag nästan hellre ville se, inte verkar vara med.
Så vi får se!

Peace out, man!  ;) Eller nåt..



Middagstips!

Tjabba!

Idag har vi varit duktiga och riktigt husliga. Kokade hemmagjord risgrynsgröt till middag och bakade en sommarkaka under tiden. Så nu är det bara att folket tar och kommer och hälsar på.. :)

Igår prövade vi även att göra en quinoasallad med röd quinoa (bra proteiner, omättade fettsyror, mycket mineraler). Prova det! Jättegott oooooch - - - nyttigt! ;) Man kan nog ha i lite vad man vill, men vi stekte rödlök (antioxidanter), vitlök (dunderbra), sparris och cocktailtomater (antioxidanter) som vi blandade i. Plus persilja (järn och antioxidanter) och lite olivolja (antioxidanter och omättade fettsyror). Sedan hade vi ruccola (antioxidanter och järn) och halloumi till, plus lax (fleromättade fettsyror!) för J. Mmmmm! :P

 Min :)

 J:s :)

Annars händer det inte så väldans mycket. Har vart och shoppat lite och köpt oss varsin klocka, plus en klänning och en topp åt mig. Sedan har jag äntligen börjat om med träningen, även om det känns lite motivationslöst att inte träna på ett gym så känns det ändå bra att göra nåt. Har börjat få lite problem i ryggen som jag alltid får när jag inte tränar på ett tag, så jag hoppas att det snart är väck nu! :) J tränar också på som aldrig förr. Tur, för han höll nästan på att tyna bort... ;) Är dock avis på hans träna-gratisande-på-helt-eget-gym...

Till helgen hoppas vi på bra väder så vi kan ta en tur till Dalarö eller bara Fredhäll igen...

Nu Kvarteret Skatan maraton! Wihoo! :D

Frukosttips och faschinerande upptäckt

Hej hej!

Tänkte bara ge ett litet tips på en mumsig och nyttig frukost.

- Valfri yoghurt/fil
- Valfri frukt i bitar. Ex: melon (Piel de sapo blir jättegott), päron, ananas
- Linfrön, pumpakärnor, solrosfrön eller några goda nötter för de som tål



Det är riktigt smarrigt och lättätet för de som har svårt att äta frukost. Till och med J som aldrig kan äta frukost utan att tvinga i sig blir sugen när jag äter detta. :) Och linfrön, solrosfrön och pumpakärnor är fullproppade med nyttiga fibrer, protein, viktiga fleromättade fettsyror (omega-3 och 6) och mineraler!


Sedan satt jag och kikade på lite jobb i dag och hamnade hips vips på Delicatos hemsida. Där gjorde jag en intressant upptäckt när jag såg hur många bakverk som finns i butiker och caféer som uppenbarligen kommer från dem. Och inte är bakade på plats. Visserligen har man väl förstått att det kunde vara så med vissa grejer, men inte mycket. De hade alltifrån äppelpajer och morotskakor till muffins och alla dessa bullar som finns överallt, som skulle se sådär "hemmagjorda" ut. Men som egentligen "framställts" (kan inte använda ordet baka direkt) i mängder och sedan transporterats runt överallt. Hur länge har den där morotskakan egentligen funnits när man stoppar den i munnen, kan man ju fundera? Där sitter man och tror att den gjorts på morgonen av bagaren... :/ Kanske inte spelar så stor roll för vissa, huvudsaken att det smakar bra liksom. Men nog blir vi allt lurade. Kanske skulle fråga på cafeet nästa gång, "vad har ni gjort själva?" Så ska det väl ändå inte behöva vara.

Nåja, nästa upptäckt kom när jag började inspektera innehållsförteckningarna. Något jag egentligen redan visste om, finns att läsa i bland annat boken "Den hemlige kocken" som starkt rekommenderas, även om man får vara lite källkitisk även där och ta en del saker med en nypa salt.
Som exempel kan jag ta dessa två morotskakor:

Socker, vetemjöl, veg.fett och veg.olja, morötter (9,5%), ägg, ananas, vatten, stärkelse, skummjölk, ostpulver, kanel, bakpulver; E450 och E500, salt, förtjockningsmedel; pektin, gelatin (animaliskt) och fruktkärnmjöl, aromämnen; citron och vanilj, antioxidationsmedel; citronsyra, emulgeringsmedel; E471 och E472b, konserveringsmedel; E202.

Vetemjöl, socker, morötter (16 %), ananas, veg.olja, vatten, äggpulver, vanillinsocker (socker, etylvanillin(synt.)), bikarbonat, bakpulver(E450(i),E500(ii),vetemjöl,E170(i)(carry over)), kanel, salt.
Topping:
Florsocker, färskost (grädde, skummjölk, syrakultur, skummjölkspulver, salt(1,2%), rapsolja, gelatin, stabiliseringsmedel(guarkärnmjöl), konserveringsmedel(kaliumsorbat)), margarin (veg.fett, veg.olja,
skummjölk,salt(1,5%), emulgeringsmedel,(E471,solroslecitin), citronsyra, vitamin A och D).
Kokos, färgämne: E160a, E120.

Tycker du att det stämmer med receptet på morotskaka? :) Med tanke på att ingredienserna står i ordning efter mängden av dem. I den nedre är det faktiskt mer morötter och riktig färskost, till skillnad från den övre som innehåller någon typ av blandning gjord på ostpulver och skummjölkspulver m.m. Men trodde du att det var morötter det som låg på? :) Nej, det är orangefärgat kokos, med de omtalande azofärgämnena. Den övre kan tros innehålla riktig vanilj (från vaniljstång) men det är bara en arom (syntetiskt framställt och behövs bara en minimal mängd för att ge smak), och den nedre innehåller vanillinsocker, gjort på socker och syntetiskt framställd vaniljsmak från exempelvis granskott eller koskit. Jo det är sant, man har upptäckt att man kan få fram vaniljsmak från koskit, vet dock inte i vilken utsträckning man börjat använda sig av det. Äggpulver istället för ägg och som vegetarian bör man se upp med att båda faktiskt innehåller gelatin. Slutsats när det gäller dessa: Baka din egna morotskaka, eller välj mellan pest och kolera.


Eller den ökända chokladbollen:

Delicatoboll: Socker, havregryn, veg.fett, vatten, kokosflingor, kakao, härdat veg.fett, salt, aromämnen; mocka och vanillin, konserveringsmedel; E202, emulgeringsmedel; E471 och sojalecitin, färgämne; sockerkulör.


Ekologisk chokladboll: Veg. fett, socker, havregryn, kokos, kakao, vatten, naturlig mockaarom, salt, vanilj. KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Stämmer detta med receptet? Nja, har då betydligt mer havregryn än socker och fett i mitt recept. Den övre innehåller farligt transfett (härdat veg. fett) och aromämnena mocka och vanillin, återigen syntetiskt framställda från "vad som helst" och behöver bara tillsättas i en mycket liten mängd för att ge smak. Smart sätt att hålla nere kostnader. En massa andra medel (E-nummer) finns också. Man var till och med tvungen att tillsätta ett färgämne, vadå räckte inte kakomängden som färg, eller var kokoset inte nog vitt? Den undre och ekologiska bollen har iaf rena och enkla ingredienser, förutom den mockaarom som smygit sig in. Men den är ju naturlig. Mmm, men även naturliga aromer framställs på ett syntetiskt sätt, kanske från en blomma som man lyckats få fram en mocka-aktig smak, efter blandning och mixtring hit och dit. Slutsats: Ta den nedre om du väl ska satsa på en "köpes" chokladboll. :) Annars gör dina egna eller pröva någon ny variant, finns massa roliga recept gjorda på torkad frukt och rullade i nötter m.m.

Eller varför inte en mumsig förjäst kanelbulle?
Vetemjöl, vatten, socker, vegetabiliskt fett och -olja,ägg, jäst, salt, majsmjöl, kanel, vanillin, emulgeringsmedel; E471, E472c, E472e, surhetsreglerande medel; E330, E500, vetegluten, aromer, mjölbehandlingsmedel E920, konserveringsmedel E202 och färg E160a. Kan innehålla spår av nötter.


Visste du förresten att det finns stora företag som lever på att sälja dessa aromer, allt från tranbärsarom till köttarom. Kemiska väldigt starka blandningar som man bara behöver tillsätta (t.ex.) en droppe av för att ge illusionen av att det innehåller massor av något. Då kan tillverkaren dra ner på dyra ingredienser som t.ex tranbär eller kött, men det smakar fortfarande lika mycket. T.ex varma koppen med tre små pyttekycklingbitar i. Just nu är det i ropet med naturliga aromer, eftersom det säljer hos konsumenterna. Då tror vi att vi får i oss något naturligt. Men en droppe blåbär i en hel Ramlösa-flaska smakar faktiskt inte så mycket. Du kan ju prova om du inte tror mig... :)

Skrämmande hur vi blir lurade på olika sätt, med vinstökande syften. Så börja läsa och granska och ha koll på vad du stoppar i dig. Det är väldigt intressant! I alla fall ibland och det man äter mest av. Innehållsförteckningar ska gå att förstå och gärna ha få ingredienser. 

Lev och må! Kram kram


RSS 2.0