Frukosttips och faschinerande upptäckt

Hej hej!

Tänkte bara ge ett litet tips på en mumsig och nyttig frukost.

- Valfri yoghurt/fil
- Valfri frukt i bitar. Ex: melon (Piel de sapo blir jättegott), päron, ananas
- Linfrön, pumpakärnor, solrosfrön eller några goda nötter för de som tål



Det är riktigt smarrigt och lättätet för de som har svårt att äta frukost. Till och med J som aldrig kan äta frukost utan att tvinga i sig blir sugen när jag äter detta. :) Och linfrön, solrosfrön och pumpakärnor är fullproppade med nyttiga fibrer, protein, viktiga fleromättade fettsyror (omega-3 och 6) och mineraler!


Sedan satt jag och kikade på lite jobb i dag och hamnade hips vips på Delicatos hemsida. Där gjorde jag en intressant upptäckt när jag såg hur många bakverk som finns i butiker och caféer som uppenbarligen kommer från dem. Och inte är bakade på plats. Visserligen har man väl förstått att det kunde vara så med vissa grejer, men inte mycket. De hade alltifrån äppelpajer och morotskakor till muffins och alla dessa bullar som finns överallt, som skulle se sådär "hemmagjorda" ut. Men som egentligen "framställts" (kan inte använda ordet baka direkt) i mängder och sedan transporterats runt överallt. Hur länge har den där morotskakan egentligen funnits när man stoppar den i munnen, kan man ju fundera? Där sitter man och tror att den gjorts på morgonen av bagaren... :/ Kanske inte spelar så stor roll för vissa, huvudsaken att det smakar bra liksom. Men nog blir vi allt lurade. Kanske skulle fråga på cafeet nästa gång, "vad har ni gjort själva?" Så ska det väl ändå inte behöva vara.

Nåja, nästa upptäckt kom när jag började inspektera innehållsförteckningarna. Något jag egentligen redan visste om, finns att läsa i bland annat boken "Den hemlige kocken" som starkt rekommenderas, även om man får vara lite källkitisk även där och ta en del saker med en nypa salt.
Som exempel kan jag ta dessa två morotskakor:

Socker, vetemjöl, veg.fett och veg.olja, morötter (9,5%), ägg, ananas, vatten, stärkelse, skummjölk, ostpulver, kanel, bakpulver; E450 och E500, salt, förtjockningsmedel; pektin, gelatin (animaliskt) och fruktkärnmjöl, aromämnen; citron och vanilj, antioxidationsmedel; citronsyra, emulgeringsmedel; E471 och E472b, konserveringsmedel; E202.

Vetemjöl, socker, morötter (16 %), ananas, veg.olja, vatten, äggpulver, vanillinsocker (socker, etylvanillin(synt.)), bikarbonat, bakpulver(E450(i),E500(ii),vetemjöl,E170(i)(carry over)), kanel, salt.
Topping:
Florsocker, färskost (grädde, skummjölk, syrakultur, skummjölkspulver, salt(1,2%), rapsolja, gelatin, stabiliseringsmedel(guarkärnmjöl), konserveringsmedel(kaliumsorbat)), margarin (veg.fett, veg.olja,
skummjölk,salt(1,5%), emulgeringsmedel,(E471,solroslecitin), citronsyra, vitamin A och D).
Kokos, färgämne: E160a, E120.

Tycker du att det stämmer med receptet på morotskaka? :) Med tanke på att ingredienserna står i ordning efter mängden av dem. I den nedre är det faktiskt mer morötter och riktig färskost, till skillnad från den övre som innehåller någon typ av blandning gjord på ostpulver och skummjölkspulver m.m. Men trodde du att det var morötter det som låg på? :) Nej, det är orangefärgat kokos, med de omtalande azofärgämnena. Den övre kan tros innehålla riktig vanilj (från vaniljstång) men det är bara en arom (syntetiskt framställt och behövs bara en minimal mängd för att ge smak), och den nedre innehåller vanillinsocker, gjort på socker och syntetiskt framställd vaniljsmak från exempelvis granskott eller koskit. Jo det är sant, man har upptäckt att man kan få fram vaniljsmak från koskit, vet dock inte i vilken utsträckning man börjat använda sig av det. Äggpulver istället för ägg och som vegetarian bör man se upp med att båda faktiskt innehåller gelatin. Slutsats när det gäller dessa: Baka din egna morotskaka, eller välj mellan pest och kolera.


Eller den ökända chokladbollen:

Delicatoboll: Socker, havregryn, veg.fett, vatten, kokosflingor, kakao, härdat veg.fett, salt, aromämnen; mocka och vanillin, konserveringsmedel; E202, emulgeringsmedel; E471 och sojalecitin, färgämne; sockerkulör.


Ekologisk chokladboll: Veg. fett, socker, havregryn, kokos, kakao, vatten, naturlig mockaarom, salt, vanilj. KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Stämmer detta med receptet? Nja, har då betydligt mer havregryn än socker och fett i mitt recept. Den övre innehåller farligt transfett (härdat veg. fett) och aromämnena mocka och vanillin, återigen syntetiskt framställda från "vad som helst" och behöver bara tillsättas i en mycket liten mängd för att ge smak. Smart sätt att hålla nere kostnader. En massa andra medel (E-nummer) finns också. Man var till och med tvungen att tillsätta ett färgämne, vadå räckte inte kakomängden som färg, eller var kokoset inte nog vitt? Den undre och ekologiska bollen har iaf rena och enkla ingredienser, förutom den mockaarom som smygit sig in. Men den är ju naturlig. Mmm, men även naturliga aromer framställs på ett syntetiskt sätt, kanske från en blomma som man lyckats få fram en mocka-aktig smak, efter blandning och mixtring hit och dit. Slutsats: Ta den nedre om du väl ska satsa på en "köpes" chokladboll. :) Annars gör dina egna eller pröva någon ny variant, finns massa roliga recept gjorda på torkad frukt och rullade i nötter m.m.

Eller varför inte en mumsig förjäst kanelbulle?
Vetemjöl, vatten, socker, vegetabiliskt fett och -olja,ägg, jäst, salt, majsmjöl, kanel, vanillin, emulgeringsmedel; E471, E472c, E472e, surhetsreglerande medel; E330, E500, vetegluten, aromer, mjölbehandlingsmedel E920, konserveringsmedel E202 och färg E160a. Kan innehålla spår av nötter.


Visste du förresten att det finns stora företag som lever på att sälja dessa aromer, allt från tranbärsarom till köttarom. Kemiska väldigt starka blandningar som man bara behöver tillsätta (t.ex.) en droppe av för att ge illusionen av att det innehåller massor av något. Då kan tillverkaren dra ner på dyra ingredienser som t.ex tranbär eller kött, men det smakar fortfarande lika mycket. T.ex varma koppen med tre små pyttekycklingbitar i. Just nu är det i ropet med naturliga aromer, eftersom det säljer hos konsumenterna. Då tror vi att vi får i oss något naturligt. Men en droppe blåbär i en hel Ramlösa-flaska smakar faktiskt inte så mycket. Du kan ju prova om du inte tror mig... :)

Skrämmande hur vi blir lurade på olika sätt, med vinstökande syften. Så börja läsa och granska och ha koll på vad du stoppar i dig. Det är väldigt intressant! I alla fall ibland och det man äter mest av. Innehållsförteckningar ska gå att förstå och gärna ha få ingredienser. 

Lev och må! Kram kram


Kommentarer
Postat av: Anna

Jävlar vilket långt inlägg du skrivit! Oj oj :) ja det blir en del gjort här hemma.. Fast är väl mest Johan som står för det, jag har väl inte hjälpt till SÅ mycket :P

Men han har ju semester nu så då har han då tid..

Näe, det verkar inte bli nåt sthlm tyvärr :( hade varit grymt kul, men jag får nog nöja mig med lilla piteå ett tag framöver!

Trivs ni lika bra än? Ni har inte börjat planera nån hemresa?:)

Kraam

2009-07-04 @ 13:36:08
URL: http://annaejk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0